Een rolluik helpt energie besparen

Als je het enkele glas in je woning hebt vervangen door dubbel of 3-voudig glas kun je al veel besparen. Het plaatsen van rolluiken kan nog wat meer energie besparen. Vaak is het ‘s-nachts het koudst, je doet dan de gordijnen dicht en daarmee scherm je weer een deel van de koude buiten.

Alternatief kun je ook rolluiken aanbrengen met isolerende werking, Als je deze ‘s-nachts sluit komt er geen wind meer tegen het glas, vermindert de uitstraling en daarmee bespaar je energie. Met name aan de noord en oost zijde van de woning kun je hier voordeel van hebben.

Let bij de aanschaf van een dergelijk rolluik er op dat de lamellen isolerend zijn, dan heb je het maximale effect. Let ook op de kleur, in de zomer kan een rolluik op de zuidzijde ook opwarming van je huis voorkomen, kies aan die kant een lichte (witte) kleur zodat zonlicht maximaal weerkaatst wordt. je hebt dan een dubbel voordeel, in de winter blijft de warmte ‘s-nachts binnen en in de zomer warmt je huis overdag minder op.

Een ander voordeel is de verduisterende werking van een rolgordijn, je hebt minder dichte of geen gordijnen nodig om je slaapkamer donker te krijgen, heb je nachtdienst kan dat een uitkomst zijn (de rolluiken hebben ook een licht geluiddempende werking).

Je kunt ook automatische rolluiken plaatsen, die sluiten bij zonsondergang of bij te veel zonlicht. Je hebt er dan geen omkijken meer naar. Let wel op dat je je vluchtwegen niet afsluit met een rolluik. Je kunt ook rook detectoren verbinden met bijvoorbeeld een Somfy switch, bij detecteren van rook, gaan automatisch de rolluiken omhoog.

Omhoog